
Page | 1  
 

 

 

30 April 2024 

BOTSWANA INSTITUTE OF CHARTERED ACCOUNTANTS COMMENT LETTER TO IESBA’S 

EXPOSURE DRAFT – USING THE WORK OF AN EXTERNAL EXPERT  

Introduction 

The Botswana Institute of Chartered Accountants (“BICA”) is a statutory body established by 

Accountants Act, 2010, as amended for the regulation of the accountancy profession in 

Botswana. The Institute’s mission is to protect public interest through promoting the 

accountancy profession, supporting accountants, facilitating quality professional accountancy 

services through the monitoring and regulation of professional accountants. 

The Institute appreciates the opportunity to contribute towards IESBA’s Exposure Draft – 

Using the Work of an External Expert. We have provided our comments to each specific 

question as per the Exposure Draft. Should you wish to have further engagements please do 

not hesitate to contact the undersigned. 

 

Yours Faithfully, 

      

Buisanang Ushuka, ACCA   

Acting Director- Technical and Public Sector Accounting Services                                                               
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RESPONSE TO SPECIFIC QUESTIONS 
 
Glossary 

Question 1—Do respondents support the proposals set out in the glossary concerning the 

proposed new and revised definitions? See Section III 

 

Response 

We support the definition of expert and external expert as set out in the glossary as this 
aligns with existing paragraphs such as paragraphs 400.11(in the context of an audit 
engagement) and 330.5 A1 (in the context of referring a client to an expert). The change in 
the definition also aligns with the other standards such as concepts in the IAASB’s auditing 
and assurance standards and its proposed ISSA 5000. 
 
Evaluation of CCO for all Professional Services and Activities 

Question 2—Do respondents support the approach regarding evaluating an external 

expert's competence, capabilities and objectivity? Are there other considerations that 

should be incorporated in the evaluation of CCO specific to PAIBs, PAPPs and SAPs? See 

Section V. 

 

Response 

We support the approach regarding the evaluating an external expert's competence, 

capabilities and objectivity given the heightened public interest expectations from 

stakeholders. All considerations mentioned are section V are adequate for the evaluation of 

CCO specific to PAIBs, PAPPs and SAPs 

 

Question 3— Do respondents agree that if an external expert is not competent, capable or 

objective, the Code should prohibit the PA or SAP from using their work? See paragraphs 

67 to 74. 

 

Response 

We do agree that if an external expert is not competent, capable or objective, the Code should 

prohibit the PA or SAP from using their work as elaborated in paragraphs 67-74 of the ED. 
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Evaluation of CCO for Audit or Other Assurance Engagements 

Question 4—In the context of an audit or other assurance (including sustainability 

assurance) engagement, do respondents agree that the additional provisions relating to 

evaluating an external expert's objectivity introduce an appropriate level of rigor to address 

the heightened public interest expectations concerning external experts? If not, what other 

considerations would help to address the heightened public interest expectations? See 

Section (V)(A). 

 

Response 

We agree that the additional provisions relating to evaluating an external expert's objectivity 

introduce an appropriate level of rigor to address the heightened public interest expectations 

concerning external experts.  

 

Potential Threats Arising from Using the Work of an External Expert 

Question 5— Do respondents support the provisions that guide PAs or SAPs in applying the 

conceptual framework when using the work of an external expert? Are there other 

considerations that should be included? See Section (VI)(A). 

 

Response 

We support the provisions that guide PAs or SAPs in applying the conceptual framework when 

using the work of an external expert as elaborated in section VI(A). 

 




